• slide
  • slide
  • slide

Het ontstaan

1892
De geschiedenis van de Leemputten gaat al weer een tijdje terug en wel naar het jaar 1892. In dat jaar opende in Groenlo de Steenfabriek. Ten behoeve van deze steenfabriek werd er in het buurtschap Zwolle leem afgegraven. Tot 1931 gebeurde dit met de hand. Daarna kwam de baggermachine die het zware handwerk overnam.

Omstreeks 1898 werd er een spoorlijntje aangelegd dat het leem vanuit de Leemputten, langs de boerderij van Bomers (tegenwoordig Marveld Recreatie) naar de steenfabriek in Groenlo bracht. Met paard en wagen werd de Leem naar Groenlo gebracht. 
Het oude treintje werd in 1912 vervangen door een elektrische tram. Helaas brak in 1914 de Eerste Wereldoorlog uit, werd koper schaars en werd de elektrische tram, welke op een koperen bovenleiding reed weer verkocht. Vanaf dat moment werd de leem weer vervoerd met paard en wagen. In 1919 werd er opnieuw een tram aangeschaft en kon het paard weer op stal. De leem werd weer in 'kipwagentjes' (ook wel lorries genoemd) naar Groenlo gebracht.

1947
De steenfabriek heeft in de loop der jaren diverse eigenaren gehad, tot het in 1947 volledig in handen kwam van de familie Overkamp. In 1975 werd de steenfabriek in Groenlo gesloten. De Leemputten werd terug gegeven aan de natuur. Het spoor werd opgebroken en de rails werden allemaal gebruikt als omheining van het natuurgebied. In 1978 werd de Leemputten onder de naam ‘Natuurpark de Leemputten’ opengesteld voor publiek. Vanaf dat moment kon men er waterfietsen en genieten van de mooie natuur. Uiteindelijk heeft de heer Overkamp het gebied eind 2006 verkocht aan de Rijksoverheid en via Dienstlandelijk gebied is het nu in beheer van Staatsbosbeheer.


2010
In 2010 is het gedeelte binnen het hekwerk overgenomen door de familie Bomers (Boerderij Kraanswijk). Zij zijn in 2014 weer begonnen met het waterfietsen. In eerste instantie alleen voor gasten van Marveld Recreatie, om het vervolgens weer open te stellen voor iedereen.
 

2017
In 2017 hebben zoon Martijn Bomers en zijn vriendin Chantal Grothe de exploitatie overgenomen. In dat zelfde jaar hebben zij een speelweide met speelbult aangelegd waar kinderen heerlijk kunnen spelen met dat wat de natuur te bieden heeft. In 2018 werd de Speelweide uitgebreid met nog een speelbult, een pipowagen en een beachveld. In 2019 kreeg het natuurpark zijn eigen strand. Met waterfietsen, wandelen, spelen in de speelweide of genieten op het strand of terras is er nu voor ieder wat wils gecreëerd. Uiteraard hebben ze nog meer plannen en dromen die zij in de komende jaren kunnen gaan verwezenlijken.    

 

 

Wist je dat: De klei in de Leemputten miocene klei is, die ongeveer 20 miljoen jaar geleden is ontstaan? En dat hier lang lang geleden een zee-milieu is geweest? Hoe ze dit weten… tijdens het afgraven van de Leemputten zijn er honderden walvisbotten en haaientanden gevonden.

arrow_upward